KÜLTÜR-SANAT

ALEKSANDR SERGEYEVİÇ PUŞKİN

   Aleksandr Puşkin, Rus şair ve yazar. Rusya’nın “ulusal şair”i ve modern Rus edebiyatının kurucusu olarak kabul edilir.

AİLESİ

Aleksandr Sergeeviç Puşkin, 26 Mayıs 1799’da Moskova’da dünyaya geldi. Babası Sergey Lvoviç ve annesi Nadejda Osipovna Hannibal ikisi de soylu ailelerin çocuklarıdır. Annesinin soyu Etiyopya kralının oğlu ve aynı zamanda Rus Çarı I. Petro’nun vaftiz çocuğu Ibrahim Hannibal’dan gelmektedir.

  Annesi ve babası kültürel anlamda zengin ve aynı zamanda gösterişi seven insanlardır. Vakitlerini oğulları için harcamak yerine balolarda geçirdiklerinden dolayı Aleksandr ebeveyn şefkatinden uzak büyüdü.

   Puşkin, ilk eğitimini yabancı hocalarından alır. Daha sekiz yaşında olan Aleksandr’ın Fransızcası Rusçası kadar iyi olur. On bir yaşına geldiğinde ise özgürlükçü ve alaycı yazarlarına hayran olduğu Fransız edebiyatı’nı neredeyse ezberlemiştir ve Fransız şiirler ve komediler yazmaya başlamıştır.

   O dönemin ünlü şair ve yazarları, Puşkin’in evine sıkça ziyarete gelirlerdi. Ancak hiçbiri onu kendisine durmadan tuhaf masallar anlatıp, eski Rus türküleri söyleyen dadısı kadar etkilemez. Yaşlı dadısı Arina’nın anlattıkları, Aleksandr’ın ruhuna ve edebiyatına kalıcı izler bırakır.

Arina Rodionovna

Eğitimi

   Puşkin, on iki yaşına geldiğinde, Rus Çarı I. Aleksandr’ın Tsarskoye Selo’da (Çar’ın yazlık köyü) açtırdığı okula yazılır ve burada altı yıl boyunca Petersburg’dan çıkma izni olmadan eğitimini sürdürür. Puşkin’in lise yıllarında yazdığı eserlerde bile realizm ve hürriyetçilik göze çarpar. O dönem şiirinde kullanılmayan kaba ve gündelik sözcükleri rahatlıkla kullandığı ve canlı, kıvrak bir zekanın izlerinin görüldüğü şiirleriyle Derjavin’in dahi dikkatini çekmeyi başarır.

Gavriil Romanoviç Derjavin

   Tanınmaya başlayan Puşkin, bu monoton okul yıllarından sonra eğlence arayışı için Petersburg’un canlı yaşamına dalar. Yazdığı ve birçoğu yasaklanan özgürlükçü ve ironi barındıran şiirleri halkın dilinde dolaşmaya başlar. Rus edebiyatı tarihinde şiir, ilk kez olarak, herkes üzerinde hayranlık uyandırır.

   Rus Çarı I. Aleksandr Puşkin’i Kafkasya’da görevlendirir ve Aleksandr burada ünlü “Kafkas Esiri” ve “Bahçesaray” adlı destanlarını yazar. Onun edebiyatında ne klâsik şiirin kuralcılığı ne de Romantizmin sahte, fantastik güzellikleri yer alır. O, gerçeği duyumsar, gerçeğin içinden gelir ve onu olduğu gibi anlatmayı ister.

Yetişkinlik ve edebi hayat

Puşkin 14 yaşında şiir okurken

   Şairliği arkadaşları arasında ayırt edici özelliği oldu. İlk şiiri “Şair Dost’a” (1814) Avrupa Habercisi dergisinde yayımlandı.

   Artık ünlü bir şair sayılmaya başlayan Puşkin, Çar Köyü Lisesindeki eğitimini 1817’de tamamladıktan sonra Petersburg’a giderek Dışişleri Bakanlığında çalışmaya başladı.

Puşkin Petersburg’ta

   Puşkin, bu sırada Rus Çarı I. Aleksandr tarafından Kafkasya’ya tayin edildi ve burada ünlü Kafkas Esiri ve Bahçesaray adlı destanlarını yazdı. Gerçeği olduğu gibi aktarmayı tercih eden Puşkin’in eserlerinde ne klasik şiirin kuralcılığı, ne de Romantizm’in etkileri belirgin bir şekilde öne çıkıyordu.

Puşkin Kafkas Dağlarında

   Gogol, “Puşkin, olağanüstü bir olaydır.” Dostoyevski daha büyülü bir tarzla “Puşkin, bize gelecekten haber veren bir peygamberimizdir.” der. Puşkin, modern Rus edebiyatının şekillenmesine ve oluşmasına en çok katkıda bulunan yazardır. Aleksandr Rus edebiyatının “Altın Çağı” nın ilk yazarıdır. Puşkin, ilk hocalarından aldığı Batı edebiyatını ve dadısından duyduğu Rus halk ruhunu sentezleyerek, Rus Edebiyatı’nda “gerçekçilik akımı”nı başlatan liderdir.

Sürgün yılları

   Kafkasya’dan dönen Puşkin’in imparatorluktaki askeri yönetime karşı oluşundan dört yıl süreyle Petersburg’a girmesi yasaklandı ve ailenin sahip olduğu Mihaylovskoye köyünde yaşamak zorunda bırakıldı. Hükûmet tarafından oğlunu gözetim altında tutmakla görevlendirilen babası da görevini yerine getirmişti.

   Bu sürgün yıllarında, yedi yıl sonra tamamlayacağı Yevgeni Onegin adlı romanını yazmaya başladı. ÇingenelerPeygamber ve Boris Godunov adlı önemli eserlerini de yine bu sürgün yıllarında yazdı. Bu yıllarda Rusya’da devam eden hürriyet mücadelesi dışında Yunan İsyanı ve İspanya ile İtalya’daki mutlakıyet karşıtı hareketleri yakından takip etti.

   1820-1824 yılları arasındaki sürgün döneminden sonra Rus Çarı I. Nikolay tarafından Moskova’ya çağrılan genç şairin yazdığı bütün eserler artık çarın sansüründen geçecektir.

Yazarın ölümü

   Sürgün sonrası dönemde hayatına George Charles d’Anthès adında biri girer. Puşkin d’Anthès’in Natalya Puşkin’e kur yaptığını, Natalya Puşkin’in de d’Anthès’e karşı ilgili olduğunu öğrenir. Üzülen Puşkin, 1837’de d’Anthès’i düelloya çağırır. Bu durumda tek sıkıntı d’Anthès’in ordunun en iyi nişancılarından biri olduğudur. 27 Ocak 1837’de St. Petersburg yakınında Kara Dere’nin bir köşesinde düellonun yapılmasına karar verilir. Puşkin’in şahidi arkadaşı Danzas’tır. Düelloda Puşkin d’Anthès’i omzundan, o da Puşkin’i karın bölgesinden vurur. 2 gün boyunca acı çeken Aleksandr 10 Şubat 1837’de ölür.

Vurulma anı

   Şairin öldüğünü duyunca evinin kapısının önünde toplanan ve Yevgeniy Onegin’in son baskısını kapış kapış tüketen halk, şairin ölümü üzerine neredeyse hükümete karşı bir ayaklanma noktasına gelir. Bu gerekçe ile olayların çıkmasından çekinen polis, bir gece yarısı, şairin tabutunu gizlice kiliseden alır ve Mihaylovskoye köyüne götürerek toprağa verir.

İlginç bilgiler

  1. 4 yaşındayken az kalsın imparatorun atının altında ölüyordu
  2. Yazarın çok ilginç bir fobisi vardı: serçe parmağındaki uzun tırnağını kırmak. Bunu önlemek için yolculuğa çıkınca yanında her zaman altın dikiş yüksüğü taşırdı.
  3. Fransız edebiyatına aşık olan genç şair akranlarından ‘‘Fransız’’ lakabını almıştır.
  4. Puşkin hayatı boyunca 21 düelloya katıldı (20’sinde başarılı oldu).
  5. Eşi Natalya Gonçarova’nın boyu çok uzun olduğundan balolarda yazar onun yanında gitmezdi (insanlar boy farkını görmesinler diye).
  6. Kumarbaz olan yazar ‘‘oyunlarda’’ çok para kaybederdi.
  7. Puşkin’in ilk düellosu o daha lise çağındayken gerçekleşti.
  8. Puşkin daha çocukken Fransızca şiir yazardı.
  9. Etiyopya’da Puşkin’in heykeli var (sonuçta büyük büyük dedesi Etiyopya kralının oğluydu).
  10. Aleksandr’ın kardeşi yazar hakkında ‘‘pek yakışıklı olmayan bir adam’’ olarak bahsederdi.

Kaynakça

turkedebiyati.org. (tarih yok). türk edebiyatı: https://www.turkedebiyati.org/yazarlar/puskin.html adresinden alınmıştır

wikipedia.org. (tarih yok). wikipedia: https://tr.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Pu%C5%9Fkin adresinden alınmıştır

wikipedia.org. (tarih yok). wikipedia: 2) https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8%D0%BD,_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87 adresinden alınmıştır

СТО ФАКТОВ. (tarih yok). СТО ФАКТОВ: 1) http://xn--80aexocohdp.xn--p1ai/20-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BD%D1%8B%D1%85-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%BE%D0%B2-%D0%BE-%D0%BF%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%B5/ adresinden alınmıştır

Daha Fazla Göster

Abdurahman Kudaynetov

‘’Ateşli bir ruhla doğdum ben, Severim birlikte olmayı dostlarla; Ve geçirmek zamanı hızla, Şişenin arkasında bazen.’’

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu