KÜLTÜR-SANAT

GAZİ TIP’IN AYRICALIĞI: PROF. DR. DURAL KADIOĞLU

“Her yıl yeni öğrencilerim için ilk anatomi dersini ‘Tıp eğitimi şu anda, bu dersle başlıyor.’ diye açarım.”

Biz de değerli hocamız hakkında hazırladığımız bu yazıya onun bu sözleriyle başlamak istedik.

Gazi Tıp’ın henüz barakalardan ibaret olduğu zamanlar… Bir grup idealist akademisyen tarafından Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi (AİTİA)’ne bağlı bir tıp fakültesi kurulmaya çalışılıyor. Bu sırada İzlanda Reykjavik’de University of Iceland’da öğretim üyesi olan Dural Kadıoğlu, bir mektup alıyor. Ankara’dan. Kendisine AİTİA Tıp Fakültesi’nin Nöroloji bölümünde öğretim üyeliği teklif ediliyor. Kadıoğlu başta bu kısaltmayı “Ankaralı İşsiz Tıbbiyelilere İş Akademileri” olarak yorumlasa da sonradan durum anlaşılıyor ve Kadıoğlu bu teklifi kabul ederek Türkiye’ye dönüyor. Dural hocamızın Gazi Tıp ile hikayesi burada başlasa da onu daha iyi tanıyabilmek ve tanıtabilmek için baştan başlamak gerekir.

Zonguldak’tan Cambridge’e

10 Eylül 1943’te Zonguldak’ta maden işçisi bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Zonguldak ve Kütahya’da tamamladı. Üniversite sınavında iyi bir derece yapıp Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandı. Tıp eğitimine burada başladıysa da sonrasında Cambridge ve Liverpool Üniversitelerinde eğitimini tamamladı. Hocamız İngiltere’ye gittiğinde hiç İngilizce bilmediğini belirtiyor.

Akademik hayatına Liverpool Üniversitesi’nde başlayan Prof. Kadıoğlu, üniversitenin Anatomi Anabilim Dalı Başkanı, Profesör Ronald George Harrison’dan ilham alarak anatomi üzerine ihtisas yapmaya karar verdi. Dural hoca ayrıca Profesör Harrison’dan “ikinci babam” diye bahsediyor.

İngiltere’den sonra Amerika’ya giden ve burada Minnesota Minneapolis Golden Valley Kanser Araştırma Merkezi’nde, Iowa Üniversitesi’nde, Washington D.C ‘de, George Washington Sağlık Merkezi’nde çalışmalarını sürdüren Dural Kadıoğlu, Amerika’dan çok da haz etmediğini belirtiyor. Buradan da yurtdışındaki son durağı olan İzlanda’ya, University of Iceland’a gidiyor.

“Gazili Olmak Ayrıcalıktır”

Türkiye’de bulunduğu yıllarda ise kendi deyimiyle Gazi Tıp “Yoktan var edildi.” Öyle ki o geldiği zaman Gazi tıp namına sadece boş bir arazi vardı. Derslik olarak kullanılması için barakalar kuruldu. Bu barakalar gazlı sobalarla ısıtılıyor, öğrenciler kabanlarıyla ders dinliyordu. Üniversite bir kadavraya sahip değildi. Dural hoca Cerrahpaşa Tıp fakültesinden bir kadavra satın aldı. Ancak Üniversiteye bağlı hastanenin ambulansı dahi yoktu. Kadavra Ankara’ya, dekana ait bir araba ile getirildi. İlk yıllarda öğrenci sayısı 100 olan fakültenin, ilerleyen yıllarda öğrenci sayısının artmasıyla bu kadavra yeterli olmamaya başladı. Dural hoca satın aldığı maketler ve yurt dışından getirttiği anatomi videolarıyla bu eksiği kapatmaya çalıştı. Hatta çeşitli materyaller kullanarak (öğrencileri dahil 😊) anlattığı dersler öğrencileri arasında çok sevilir.

Meşhur anatomi zilli sınavlarını o tarihlerde zil olmadığı için halk oyunları ekibinin davulunu kullanarak yaptı Dural Hoca. Tüm bu çabası, var olan eksikliklere rağmen öğrencilerine kaliteli bir eğitim verebilmek içindi.

Öğrencilerinin Gözünde

Ekşi Sözlükte hocamız adına açılmış başlıktan birkaç alıntıyı eklemek istedik. Daha fazlasına buradan ulaşabilirsiniz.

“Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı profesörlerinden biri ve en unutulamaz olanı.”

“Kıyafet seçimi ile takdirimi kazanan, beyaz saçlarını at kuyruğu şeklinde toplayan sıra dışı bir insandır kendisi.”

“1992 mezuniyet töreninde diplomasını verdiği 3 öğrenciye çeyrek altın takarak hepimizi coşturmuştu, hey gidi günler.”

” ‘Anneye sarılma kası’, ‘Erica Yuka kası’ gibi laflarla hatırlanan, sürekli elin anatomik yapısına hayretle ve mucizeye bakar gibi bakmamızı öğütleyen biri. “

“Galatasaray UEFA kupasını kazandıktan bir gün sonra, tüm okulu sarı-kırmızı renkli bayraklarla donatıp, dekanlık binasından devasa boyutta bir bayrak sallandırmıştı.”

“Kıymeti yeterince bilinememiş bir düşünür. Eskiden öğretim üyesi denilince akla gelen aydın imajını tam olarak yansıtan birisidir.”

“Bilmeyenler için, üniversitenin sloganı olarak kullanılan “Gazili Olmak Ayrıcalıktır” cümlesinin sahibidir.”

“Hayatta Anatomiden Daha Önemli Şeyler Vardır”

“Ne güzeldi sıradan öylesine bir anatomi hocası olmak.” dese de kendisi aynı zamanda çok iyi bir yazar. Tam 4 öykü kitabına sahip. Buradan elde edilen tüm geliri Gazi Tıp öğrenci bursuna ve Lösemili çocuklara bağışlamıştır. Bu kitaplarda Dural hocanın hayatına daha yakından bakabilirsiniz. Gazi Tıp’ın en genç öğrencisi Anıl ile tanışabilir, kasların aralarındaki konuşmaya tanıklık edebilirsiniz.

Yazımızı hocamızın eserlerinden “Çocuklar, Büyükler Biraz da Kediler” den aldığımız, her tıp öğrencisinin kulağına küpe olması gereken bir alıntıyla noktalayalım.

“Sizlere çok iyi anatomi öğretebilirim, insan bedeninde bilmediğiniz hiçbir ayrıntı kalmaz. TUS’ta tüm anatomi sorularını doğru yanıtlayabilirsiniz. Aynı şekilde sizlere histoloji, fizyoloji, kardiyoloji veya her neyse onu çok iyi öğretebilirler… Ama bu hiçbir zaman çok iyi doktorlar olacağınız anlamına gelmez.

İnsanı tanımazsanız, -kasın, kemiğin, sinirin ötesinde bilmez; tanımazsanız- iyi birer doktor olmanız mümkün mü acaba? Sanmıyorum! Tıp öğrencisi için anatomi -diğerleri gibi- çok önemlidir mutlaka, bunun aksini söyleyecek değilim; ama unutmayın ki, anatomiden de daha önemli şeyler vardır hayatta…”

Teşekkür

Bizler geleceğin umut ışığı olabilmek, kendimizi en iyi şekilde yetiştirip imkanların sınırlarını aşarak kendimizden sonrakilere meşaleyi devretmek üzere çabalıyoruz. Büyüklerimizin, hocalarımızın, önderlerimizin gösterdiği yolda yürüyüp zamanı geldiğinde bayrağı bizden sonrakilere en iyi şekilde devretmek gayesini güdüyoruz. Bizlerin yoluna ışık tutan hocalarımızdan biri Dural Kadıoğlu nezdinde tüm duayenlere, ustalara minnet duyuyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Başladığımız yerden bir adım ileriye gidebilmek ve aldığımızdan bir adım ileride teslim etmek uğruna gerekli sarfiyatta bulunacağımıza söz veriyoruz.

YAZARLAR: Özlem ELAMAN- Esra ESMER

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Öncelikle yazı çok güzel olmuş. Dural hocamız hakkında olması da ayrı bir güzellik olmuş. Etkinliği sabırsızlıkla bekliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu