KÜLTÜR-SANAT

DAVID WITH HEAD OF GOLIATH

David with Head of Goliath tablosu, Michelangelo Merisi da Caravaggio’nun 1610 yılında yapmış olduğu bir otoportredir. Kılıcı ve Goliath’ın başını elinde tutan David, Caravaggio’nun gençliğini yansıtırken Goliath’ın başı ise kendisinin yaşlı halini gösterir. Resim barok stilinde çizilmiştir ve şu an Roma’da Borghese Galerisi’nde sergilenmektedir.

Caravaggio ne kadar başarılı bir ressam olsa da hayatı boyunca dolandırıcılıktan adam yaralamaya kadar birçok suça karışmıştır. Başı beladan eksik olmayan Caravaggio, gerçek anlamda birçok şehirde terör estirmiştir. Resim konusunda çok yetenekli olduğundan kiliseler Caravaggio’nun suçlarını örtbas edip onu affetmek istediklerini belirtmişlerdir. Caravaggio ise gururundan(!) ötürü asla kiliselerle anlaşmamaktadır. Fakat bir süre sonra hakkında ölüm fermanları çıkmış olan Caravaggio saklanmak zorunda kalmıştır. 1610 yılında “ben değiştim” temalı bu resmi yapıp ölüm fermanını hazırlayan kardinale yollamıştır.

Resmi daha iyi anlamak için David ve Goliath hikayesini bilmek gerekmektedir. MÖ 11. yy’da Yahudiler ve Samarialılar arasında çıkan savaşta iki taraf da birer hendek kazmış olduğundan karşı tarafa yaklaşmaya çalışmak her iki taraf için de ölüm demekti. Bu durum üzerine en iyi iki savaşçının düello yapması konusunda anlaştılar. Samarialılar, Goliath isimli bir devi gönderdiler savaş alanına. Yahudiler, karşılarında bu zırhlı ağır piyade devi gördüklerinde aralarından hiçbiri savaş alanına gitmek istemedi. Sadece David isimli çoban gönüllü oldu ve savaş alanına yürüdü. Sapanına bir taş aldı ve uzaktan devin alnına isabet ettirip devi yere yığdı. Ardından hemen yanına koşup devin kendi kılıcıyla, devin kafasını kesti. Hikâye kısaca bu şekilde.

Resme ayrıntılı bakacak olursak Caravaggio’nun gençliği (Gençlik ve çocukluk her zaman saflık olarak tanımlanır.), birçok suça karışmış canavar Caravaggio’yu öldürmüştür. Kılıcın üzerindeki yazıda H-AS OS yazmaktadır. Latincesi “humilitas occidit superbiam”, İngilizcesi  “humility kills pride”dır. “Alçak gönüllülük, gururu öldürür (yener)” olarak çevirebileceğimiz bu yazının da eşliğinde Caravaggio’nun pişmanlığından emin olabiliriz. Sonuçta artık anlaşma yapamayacağı gururunu yenmiş ve tamamen temize çıkmıştır.

Yine de Caravaggio’nun birçok zengini, dini lideri ve hatta kendi hocasını bile dolandırdığını unutmamak gerekir. Sadece öldürülmek istemediğinden değişmiş gibi yapmış olabilir. Bu durumda resmin bize anlattığı hiçbir şey yok demektir. David ile Goliath’ın hikayesine başka bir açıdan bakmak mantıklı olacaktır. Hep masumun (iyinin) ,bir canavarı (kötüyü) yenme hikayesi olarak algılarız ilk duyduğumuzda. Çünkü zırhı olmayan sapanlı birinin, tam donanımlı bir ağır piyadeyi yenmesi zayıfın güçlüye karşı olan mutlak zaferidir. Fakat tarihte sapanlılar ve okçular bariz bir şekilde ağır piyadelere üstünlük sağlayan savaşçılardır. Sapan deyince de aklımıza çocukluk sapanı gelmemelidir çünkü yaklaşık 200 metreden düşmanı öldürebilen ciddi silahlardır bunlar. Ayrıca düellolar, göğüs göğüse yapılması gereken savaşlar olması gerekirken David bir noktada hile yapmıştır.

Caravaggio’nun da suça karıştığı zaman çok genç olduğunu düşünürsek resimdeki genç Caravaggio belki de çok masum bir karakteri temsil etmiyordu. Resim, Caravaggio’nun başına ödül koyan katedrale gönderdiği bir baştı. Sadece dalga geçiyordu. Ya da resim hiçbir anlam ifade etmiyordu ve ölmek istemediği için rol yapıyordu. Bunu asla öğrenemeyeceğiz çünkü Caravaggio 38 yaşında bu resmi yaptığı 1610 yılında öldü.

Kaynakça

Caravaggio. (tarih yok). Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Caravaggio adresinden alındı

Caravaggio Biography. (tarih yok). Biography: https://www.biography.com/artist/caravaggio adresinden alındı

David and Goliath (Caravaggio, Rome). (2020, Mayıs 21). Articonog: https://www.articonog.com/2020/05/david-and-goliath-caravaggio-rome.html adresinden alındı

DAVID WITH THE HEAD OF GOLIATH. (tarih yok). Galeria Borghose: https://galleriaborghese.beniculturali.it/en/opere/david-with-the-head-of-goliath/ adresinden alındı

Gökçe, Ş. (2019, Mayıs 26). David ve Goliath; Cesaret ve İnancın Hikayesi. The Epoch Times TR: https://epochtimestr.com/index.php/amp/david-ve-goliath-cesaret-ve-inancin-hikayesi adresinden alındı

Daha Fazla Göster

Mehmet Eren Yaşaran

Sanatın tarihini öğrenmeyi ve öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum. Sanatta üretkenliğimi arttıracak her konuya ilgi duyuyorum.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu