BİLİM VE TEKNOLOJİ

Kapitalizmin Çöküşü: Milli Ekonomi Modeli

“Ben dünyanın bir numaralı iktisat matematikçisiyim. Milli Ekonomi Modeli’nde esrarengiz kodlar var. Her okuyuşta yeni bir kodla karşılaşıyorum. Modelde meseleleri çözen, problemleri halleden pek çok kod saklıdır. Üstelik sadece bugüne değil geleceğe de ışık tutan kodlar var. Rusya’nın bu modele ihtiyacı var. Ben, modelin bu yönüne hayranım.” Prof. Dr. V. Lebedev

Okumuş olduğunuz alıntı Milli Ekonomi Modelinin iktisat profesörleri tarafından aldığı övgüden yalnızca bir tanesi.

Yazıldığı günden beri iktisat profesörlerini kendine hayran bırakmış, tam bağımsızlık için şart olan ekonomik bağımsızlığın anahtarı olarak kabul görülmüş Milli Ekonomi Modelini anlatmak üzere oluşturduğum serinin ilk yazısı ile karşınızdayım.

Serinin ilk yazısını, modelin yazarı Prof. Dr. Haydar Baş’ın tabiriyle “Kapitalizmi sessiz bir devrimle tarihe gömen model” olan Milli Ekonomi Modelinin dünyadaki serüvenine ayırmak istedim.

Milli Ekonomi Modeli (MEM), 10 adet “Uluslararası Milli Ekonomi Kongresi” ile dünyaya duyurulmuş ve 2. Uluslararası Milli Ekonomi Kongresi sonrasında kurulan “Uluslararası Bağımsız Ekonomi Modeli Birliği” teşkilatında oy birliği ile Nobel Ödülü’ne aday gösterilmiştir.

Bu kongrelere Almanya, Rusya, Azerbaycan, Avusturya, Hollanda, Fransa, Litvanya, Bosna Hersek, Macaristan, Bulgaristan, Estonya, Sırbistan, Letonya, İspanya, ABD, Hırvatistan, Finlandiya, İsviçre, İtalya, İngiltere, Arnavutluk, Makedonya, Karadağ, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Moldavya, Romanya, Türkiye, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan ve Tataristan gibi ülkelerden toplam 500’ü aşkın ilim insanı katılmıştır.

Aynı zamanda bu modelin sahibi Prof. Dr. Haydar Baş, modelini anlatmak üzere Rus meclisi olan Duma’ya davet edilmiştir. 27 Şubat 2013’te 100 kişilik ekibiyle gittiği bu parlamentoda Prof. Dr. Haydar Baş, Milli Ekonomi Modelini dört saatlik oturumda; içinde Rus Meclis Başkan Yardımcısı, parti genel başkanları, vekiller, siyasi danışmanlar, akademisyenler, iş insanları, iktisat öğrencileri ve farklı  fakültelerden öğrencilerin bulunduğu bir gruba tebliğ etmiştir. Kongre sonrasında bilim insanlarının yorumları Milli Ekonomi Modeli kitabının tebliğler kısmında ayrıntılarıyla belirtilmiş olmakla beraber başka bir yazımda bu yorumlara ayrıntılarıyla değineceğim. Şimdilik sadece bir örnek vererek yazıma devam etmek istiyorum.

Meclis Başkan Yardımcısı ve Putin’in en yakın danışmanlarından biri olan JIRINOVSKI: “Bizim Rusya’nın geleceği için sizinle iş birliği yapmamız lazım. Bizim size ihtiyacımız var.” diyerek Milli Ekonomi Modelinin Rusya’nın kalkınmasındaki etkisini dile getirmiştir. Toplantının ardından Jirinovski’nin odasında gerçekleşen görüşmede Türk düşmanı olarak tanınan Jirinovski o gün “Ne mutlu Türküm diyene” demiştir.

Duma’dan sonra Rusya Başkanı Putin, ziyaret ettiği her ülkenin devlet ve hükümet başkanına milli paralarla ticaret yapmayı teklif etmiştir. BRICS ülkelerinin bu önerileri ve uygulamaların kaynağı Milli Ekonomi Modelidir.

Modelin bazı siyasilerce kaynak bile gösterilmeden aşırıldığına şahit olununca Milli Ekonomi Modeli ve modelin getirdiği birçok kavram Türk Patent Enstitüsü tarafından Prof. Dr. Haydar Baş’ın adına tescillenmiştir. Derya deniz olan bu model, Milli Ekonomi Modeli/Sosyal Devlet-Milli Devlet adlı yaklaşık 1000 sayfalık eserde Prof. Dr. Haydar Baş tarafından ayrıntılarıyla başlık başlık anlatılmıştır. 2005’te iktisat literatürüne sunulan MEM; Rusya, ABD, Çin, İngiltere, Almanya, Brezilya, Fransa, Güney Kore gibi 120 ülkede kısmen uygulanmaktadır.

Ekonomik modellerin ekonomik görüşlerden farkı, temel ekonomik sorulara kendine özgü cevaplar ve gerçekçi çözümler getiriyor olmasıdır. Peki dünya tarafından kabul görmüş bu modeli diğer modellerden ayıran ve öne çıkaran şey nedir? Akla gelen diğer “Milli para nedir? Ülkeler ne karşılığı para basmalıdır? Milli paralarla ticaret nasıl yapılır? Senyoraj hakkı nedir ve hangi ülkeler bu haklarını kullanabilmektedir? Gelir dağılımında denge ve tam istihdam nasıl sağlanır?” gibi soruların cevabını arıyorsanız seriyi takipte kalın.

KAYNAKÇA

Baş, H. (2018). Milli Ekonomi Modeli, Sosyal Devlet Milli Devlet. İstanbul: icmal yayıncılık.

Daha Fazla Göster

Fatma Rabia Eyercioğlu

Ben Fatma Rabia, İstanbul Tıp Fakültesi 2.sınıf öğrencisiyim. Ekonomiye ilgi duyuyor ve sadece soru sormakla kalmayıp cevabını da araştırıyorum. Oluşturmuş olduğum yazı serisinde bu cevapları birlikte bulacağız.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu