FARKINDALIK

Küreselleşmenin Şafağında: Ülkemizde ve Dünyada Çocuk Hakları ve İşçiliği

Dünyamız; hesaplama sistemlerinin, bilgisayarların, yazılımların, mekatronik ve yapay zeka gibi alanların gelişmesi ile beraber küreselleşme adına büyük bir adım atmış durumda. Artık günlük hayatımızda yapmamız gereken birçok işi telefonlarımız ve bilgisayarlarımız sayesinde yapabiliyoruz. Meslek hayatlarımızda üzerimizdeki sorumluluklarımızı bile uzaktan çalışarak yerine getirebiliyoruz. Hayat artık bütün dünya için çok kolay ve kompakt bir hale geliyor, mesleklerimizi cebimize sığdırıyoruz değil mi? Peki sizlere küreselleşmenin şafağındaki yüzyılımızda öncelikle 20 Kasım Çocuk Hakları Günü’nün anlamından, sonrasında 2022 yılına gelmemize rağmen Çocuk Hakları Günü’nün anlamını hala kavrayamamış olmamızdan bahsedersem teknolojiyle beraber insanlığın da geliştiğini söyleyebilecek miyiz?

1954 yılında 20 Kasım, Birleşmiş Milletler kararı ile Evrensel Çocuk Günü ilan edilir. 1959 ve 1989 yıllarında Çocuk Hakları Yasalarının Birleşmiş Milletler aracılığı ile ilanı ve düzenlenmesine ithafen bu gün Çocuk Hakları Günü olarak da anılır. Çok güzel bir anlama sahip bu tarihi halen kutlamaya devam ediyoruz ancak çocuk hakları konusunda önümüzde kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var.

Çocuk işçiliği her ne kadar azalmaya devam etse de günümüzde varlığını sürdüren bir kavram. Özellikle de gelişmemiş Afrika ülkelerinde, Orta Asya’da ve Güney Amerika’da çocuk işçiliği ciddi oranlarda seyrediyor.

Sayılar ne kadar fazla, değil mi? Günümüz dünyasında bazı bölgelerin bilim camialarında otonom meslek sistemlerinden bahsedilirken, aynı dünya üzerinde güneye doğru biraz yolculuk yaptığımızda 5 yaşında çocukların ailelerine yardımcı olabilmek için çalıştıklarını görüyoruz. Peki dünyanın hali böyleyken ülkemizde durumlar ne?

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) Türkiye İstatistik Kurumu’ndan aldığı verilere göre ülkemizde 720 bin çocuk ekonomik aktiviteler yürütmekte. Bu sayı Türkiye’deki 5 ve 17 yaş arası çocukların %4.4’üne denk geliyor. Ülkemizde çocukların çalışma sebepleri içerisinde iki madde öne çıkıyor: aile ekonomisine yardım etmek ve çıraklık yaparak meslek erbabı olmak. Sebepler içerisinde maalesef ki ailesi olmadığı için çalışıp hayatını idare etmeye çalışan çocuklar da var.

Peki bizler bu konuda neler yapabiliriz? Bir yanda yanı başımızda çalışan bir diğer yanda da dünyanın öbür ucunda küçücük canlarıyla emek veren çocuklara yardımımız nasıl dokunur? Birleşmiş Milletler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile dünyamızın problemlerini azaltmak ve sürdürülebilirliği sağlamak istiyor.

Bizler de sürdürülebilir amaçları hayatımızda uygulamaya başlayarak bu konuda güzel bir adım atabiliriz. Kalkınma projesi için Birleşmiş Milletler’ e ve Birleşmiş Milletler’ in proje ortaklarına yapacağımız bağışlarla dünyadaki açlık ve yoksulluğun azalmasına, insanların erken yaşlarda çalışmaya başlamalarını engelleyici iş imkanlarının ve ekonomik büyümenin sağlanmasına katkıda bulunabiliriz.

Şunu asla unutmayalım ki bizler çocukluklarımızı yaşadığımız zamanın kaynaklarını, gelecek nesillerimiz için de sağlayamazsak onların da bu durumlara gelmeyeceği ne malum?

Daha Fazla Göster

Berke Oğulcan Orhun

GÜTBAT Farkındalık ekibi üyesiyim ve kendi topluluğumu kurma yolumda ilerliyorum. Farkındalık ve toplumsal olaylar ile ilgiliyim ve çok büyük bir tarih sevgim var. Daha farkında bir dünya için farkında olmaya devam edin.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu