FARKINDALIK

ERİŞİLEBİLİR BİR DÜNYA

Bilindiği üzere bugün 6 Ekim yani “Serebral Palsi Farkındalık Günü”.

Ben serebral palsili engelli bir bireyim. Bu yazıda size belki de en çok farkında olmanız gereken durumlardan bahsetmek istiyorum: erişebilir bir hayat❗

Serebral palsi; beyin ya da beyinciğin bir bölümünün hasar alması sonucu oluşan, duruşu ve hareketleri etkileyen bir fiziksel engellilik halidir. Başka bir deyişle 0-3 yaş arasında oluşan fiziksel engellilik durumunun ölüme kadar sürmesidir. Hayatım boyunca öğrendiğim bir şey varsa şu oldu: serebral palsili   hayatlar kolaylaştırabilir, kolaylaştırılamayan bir hayat yoktur. Peki ama nasıl? Tabi ki erişilebilir bir dünya ile!

Hemen hemen herkes, “Hepimiz bir engelli adayıyız.” gibi sloganları çok kullansa da bu konuda yapılan çalışmalar ne yazık ki kısıtlı. Hayatın her alanında engelli bireylerin erişebilir hayata entegrasyonu ile sosyal hayata katılımı doğru orantılı olacaktır. Bu sayede “engellilik” sadece bir kelime olarak kalacaktır. Şunun gerçekten farkında mısınız bilmiyorum ama ama bir gün herkes engelli olmasa bile yaşlanacak ve fiziksel olarak erişilebilirlikte zorluk yaşayacaktır.

Erişebilir bir hayattan beklentim şunlardır:
1- Büyük şehirlerde dikkat edilirken diğer şehirlerde de engelliye yönelik taksi olmasına dikkat çekilmelidir. Tekerlekli sandalyemizi sığdırabilmeliyiz.
2- Toplu taşımalar bir çok şehirde hala uygun hale getirilmedi! Kimisinin rampası yok, kimisinde tekerlekli sandalye alanı yok…
3- Evlerin bile kapı aralıkları, tekerlekli sandalye geçişine izin vermiyor!
4- Rampa sorunları. Rampalar yapılsa da uygunluğu test edilmeden kullanım onayı alıyor. Üzerinden tekerlekli sandalye geçince çöküyor. Yine hayatımızı kolaylaştırmaktan ziyade zorlaştıran faktörlerden biri oluyor.

Yazımı özetleyecek olursam:
Erişilebilirlikte en önemli unsur tekerlekli sandalyede olan bireyin yaşamına uygun şekilde çevresel düzenlemenin artması, kişinin bağımsızlığını kazanmasıyla hayata olan umudu, inancı, kendine olan güveni artacaktır. Bu sebeplerle erişilebilirlik sağlanmalı ve yaptırım uygulanmalıdır.

Unutmayın ki erişilebilirliğin olduğu yerde engel yoktur!

Daha Fazla Göster

Seda Çalışkan

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunu bir Cerebral Palsy savaşçısı. "Kendimi kelimelerle değil mücadelemle anlatanım!"

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu