FARKINDALIK

SEVGİ HER ENGELİ AŞMAZ!

CP’li bir birey doğar doğmaz çevredekiler hemen şu söylemleri aileye yöneltir:
-Nesi var?
-Ahh vah geçmiş olsun…
-Hamileyken belli olmadı mı?
-Ee doktor ne diyor?
-Bir tedavisi yok muymuş?
-Bir daha yürüyemeyecek mi yani?
-Tüh, pek de yazık olmuş…
-Nasıl bakacaksınız?

Ve bebek büyüse bile bu söylemler devam eder…

Bir taraftan söylemleri işiten aileler; çocuklarına, fizyoterapistlere veya doktorlarına “yürüsün”, “iyileştirin” gibi psikolojik baskı yaşatıyorlar. Bu böyle devam ediyor. Diğer taraftan ise çocuk okul çağına geldiğinde yine toplumsal bakış açısı ön planda oluyor. “Bizim çocuklarımız etkileniyor, üzülüyor.” diyorlar. Peki size soruyorum, serebral palsi tanısı almış birey topluma girerken bu tür bakışlar onu incitmiyor mu? Yaralamıyor mu? Böyle yargılar olduğu için çoğu serebral palsi tanısı almış kişi içine kapanık hatta asosyal olarak hayatına devam ediyor. Ve kendini saklamak istiyor sanki doğarken CP’li doğmayı kendisi seçmiş gibi…

En önemli sorunlardan biri erişilebilirlik problemleri. Örneğin giriş kat haricinde düz giriş yerlerin yok denecek kadar az olması. Yani evler iyi güzel yapılıyor da alt kat dükkan veya yüksek girişli oluyor. Evin içine giriyorsunuz yine başka sorunlar ortaya çıkıyor: evlerin metrekare alanı dar oluyor, kapı genişlikleri tekerlekli sandalyenin girebileceği ölçüde maalesef olamıyor, olmuyor, düşünülmüyor…

Dışarıda ise yaşanan sorunlardan en zoru rampaların çok dik olması. Dik olmasının yanı sıra bir de kaygan zemin olması tekerlekli sandalye kullananlara denge problemleri yaşatıyor.

Aslında serebral palsinin fiziksel zorlukları saymakla bitmez. Ben bunları yazarken sorunları göz önüne sermekten daha ötesinde, sorunları azaltmak adına yazmaya çalışıyorum. Hayatı kolaylaştırmanın insan için en büyük umutları getireceğinin bilincindeyim.

“Sevgi her engeli aşar!” diye slogan atmayı çok sevsek de sevgi her engeli aşmıyor. Ayrımcılığa uğramak, arkadaş edinememek, okula gidememek gibi sorunlar yüzünden iş bulamamak SEVGİ İLE AŞILAMAZ! Her sağlıklı birey bir gün engelli olabileceğinden değil, insan hakları gereğince haklarımız olduğunu hatırlayın ve hatırlatın!

Engelli bir çocuğun yaşadığı zorlukları anlatan kısa filmi izlemek isteyenler için buraya bakıyorum…

Daha Fazla Göster

Seda Çalışkan

İstanbul Üniversitesi Sosyoloji mezunu bir Cerebral Palsy savaşçısı. "Kendimi kelimelerle değil mücadelemle anlatanım!"

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu