D Vitamini
Yakın zamanda yapılan gözlemsel bir çalışmada daha yüksek düzeyde D vitamini tüketen kadınlarda erken başlangıçlı kolorektal kanser riskinin azaldığı gösterildi. Yaşları 25 ila 40 arasında değişen 94.205 kadın, 1991 ve 2015 yılları arasında takip edilerek çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya göre, günde ortalama en yüksek 450 IU(international unit) D vitamini tüketen kadınlar, günde 300 IU’den az D vitamini tüketen kadınlarla kıyaslandığında önemli ölçüde daha az risk taşıyor. Yakın zamanda tamamlanmış ya da devam eden 10 klinik araştırma D vitamini seviyeleri ile kolorektal kanser arasındaki ilişkiyi konu almaktadır. Bunun yanında, birkaç çalışma da erken kolorektal kanser ve D vitamini alımına odaklanmış durumdadır.
Şiddetli D vitamini eksikliği; zayıf kemik ve kas sağlığı, kalsiyum absorbsiyonu, bağışıklık ve kalp fonksiyonunun yanı sıra kolon, kan ve bağırsak kanseriyle ilişkilendirilmiştir. Bu da erkeklerde düşük D vitamini konsantrasyonlarının tüm nedenlere bağlı artan ölümlerle ilişkili olduğunu bulan, prospektif, popülasyona dayalı bir çalışmayla uyumludur. Araştırma, serbest 25-hidroksivitamin D’ nin değerlendirilmesinin, D vitamininin dolaşımdaki başlıca formu olan total 25(OH)D’ nin mevcut standardına çok az fayda sağladığı sonucuna varmıştır çünkü her birindeki eksiklikler benzer bir riskle ilişkilidir. Yaşları 40 ila 79 arasında değişen erkekler, ortalama 12.3 yıllık bir takip süresiyle izlendi. Bu süre boyunca yaklaşık dörtte biri (% 23.5) öldü. Vücut kitle indeksi, sigara, alkol tüketimi, böbrek fonksiyonu, başlangıçtaki ek hastalık sayısı ve diğer faktörler de dahil olmak üzere başlıca karışıklığa neden olan faktörler için ayarlama yapıldıktan sonra, total 25(OH)D düzeyi < 20 µg/L olan erkeklerde, > 30 µg/L olarak tanımlanan normal D vitamini düzeylerine sahip olanlara kıyasla önemli ölçüde artmış mortalite riski vardı. (tehlike oranı, 2.03; P < .001).
D vitamininin potansiyel yararları düşünüldüğünde, COVID-19′ lu hastalara takviye verilip verilmeyeceği merak konusuydu. Bu yılın başlarında yapılan randomize kontrollü bir araştırmadan elde edilen bulgular, orta veya şiddetli COVID-19 hastalarında yüksek doz D vitamini tedavisinin mortalite veya diğer önemli ölçütler üzerinde önemli bir etkisinin olmadığını gösterdi. Uzmanlar şu an için pandemi sürecinde hastaların genel sağlığı adına düzenli takviye yapılması tavsiye ediyor fakat COVID-19′ un akut ortamında D vitamini tedavisinin yaygın kullanımını önermekten vazgeçtiler.
Daha yüksek enlemlerde yaşayıp daha az güneşe maruz kalan Afrika Karayipler kökenli insanlar için de D vitamini takviyesi önerilebilir. Altı ülkeden 5670 Afrikalı Karayip katılımcısıyla yapılmış, 2005 ve 2019 yılları arasında yayınlanmış 19 makaleyi içeren sistematik bir inceleme ve meta analiz yapıldı. Çalışmalar ortalama 25(OH)D seviyelerinin 67.8 nmol/L olduğunu ve > 50 nmol/L seviyesinin yeterli olduğunu gösterdi. Bunun yanında, Amerika Birleşik Devletleri veya Birleşik Krallık gibi yüksek enlemlerde yaşayan popülasyonlar, 40.9 nmol/L gibi yetersiz ortalama konsantrasyonlara sahipti. Bu durum potansiyel bir takviye ihtiyacı olduğunu gösteriyor.
Güneş ışığı maruziyetiyle elde edilen D vitamini ile ilgili olarak 3000’den fazla erkek ve kadın üzerinde yeni bir çalışma yapıldı. Güneşten korunma davranışlarının genel olarak kemik mineral yoğunluğunu düşürmediği, osteoporotik kırıkları artırmadığı bulundu. Bu çalışmayla önceden yapılan güneş kremi kullanımının D vitamini sentezini bozmadığını ve dolaşımdaki 25-hidroksivitamin D seviyeleri üzerinde çok az etkisi olduğunu gösteren araştırmaların bir adım ötesine gidilmiş oldu. Araştırmacılar üç güneşten korunma davranışını incelediler: güneş kremi kullanımı, gölgede kalma ve uzun kollu giysiler giyme. Sonuç olarak bu üç davranışın daha düşük total veya bölgeye özgü kemik mineral yoğunluğu Z skorları ile ilişkili olmadığını ve artmış osteoporotik kırık riskiyle bağlantılı olmadığını buldular.
D vitamininin kanser ve mortaliteyle ilişkisinden, D vitamini takviyeleri ve güneşten korunma durumlarına kadar D vitamini hakkında yeni bilgiler içeren araştırmalar geçtiğimiz haftalarda en popüler klinik konusu haline geldi.
Medscape’de yayımlanmış Trending Clinical Topic: Vitamin D başlıklı yazının çevirisidir.Yazının orijinalini okumak isterseniz.. https://reference.medscape.com/viewarticle/962475