Uncategorized

NEDEN MUTLU OLMALIYIZ?

Neden mutlu olmalıyız?

– Her insanın hayatında değişmeden olan tek şey ölümdür ve ölüm zaman veya mekân tanımaz. Bizim bu ana kadar yapabileceğimiz tek şey ise yaşadığımız anın tadına varmaktır. Ne yaşıyorsak yaşayalım bunların hepsi bir gün elbet bitecek, bu yüzden her anda elimezden geldiğince mutlu olmalıyız.

Neden mutlu olmalıyız?

-Apocuğum, mutlu olmalıyız çünkü mutluluk bizlerin yaşamını devam ettiren ve her güne umut ile bakmamızı sağlayan yegâne şeydir. Mutluluğu basit şeyler ile satın almayı deneriz fakat belli bir zamandan sonra etkisini kaybettiğini görürüz bu yüzden mutluluk denen şeyi birkaç obje veya geçiçi kişiye bağlamaktansa onu bir bütün olarak algılayıp kendi esasını “bağımsız” ele almalıyız. Hüzünlü olmamalıyız çünkü insan ancak içindeki potansiyeli mutluluk ile doluyken ortaya çıkarır. Hüzün ve duygu yoksunluğu insan duygularını sadece azaltan ve onu geriye çekme tehlikesini yaratan durumlardır. Mutluluk ile doluyken bazı kararlar vermek belki bizlere kötü sonuçlara ulaşmamıza sebep olabilir fakat üzgünken verilen kararlar, mutluyken verilen kararlardan çok daha berbat olacaktır. Mutluluğun en büyük avantajı ise bizlere devam etme gücünü veren, her olayda yeni bir ışık olan umut hissini yaşatmasıdır. Mutluluğun en büyük avantajı hayata devam etmemizi sağlamasıdır.

-Neden mutlu olmalıyız?

-Neden olmasın ki? (Çehov derdi ki ‘‘Öz olmak ince zekânın ruhudur.’’)

– Neden mutlu olmalıyız?

– Ölüm ve mutluluk insanlığın bildiği yegâne gerçeklerdir ve insanoğlu olarak ölümü seçmediğimiz müddetçe elimizden mutlu olmak dışında bir şey gelmez.

– Neden mutlu olmalıyız?

– Daha mantıklı kararlar verebilmek için. Üzgünken rasyonel düşünme olasılığımız azalır.

– Neden mutlu olmalıyız?

– Kendimizi zengin olmadan öldürmemek için zorunlu olarak mutlu olmamız gerek.

-Neden mutlu olmalıyız?

-Çünkü içsel ‘‘bedenimiz’’ mutluluktan beslenip hayattan zevk almamızı sağlar. (Küçük bir arkadaşımızın bilgece cevabı)

– Neden mutlu olmalıyız?

‘‘Keder varlığınızda ne kadar derin bir oyuk açarsa taşıyabileceğiniz sevinç o kadar fazla olur.’’ (Ermiş, Halil Cibran) Yani mutluluk, hüznün açtığı çukuru doldurmak için bir araç.

– Neden mutlu olmalıyız?

– Kronik öfke, depresyon ve üzüntü uykunun kalitesini bozabildiğinden, sabaha karşı yükselerek insanı güne hazırlaması gereken kortizon, adrenalin, büyüme hormonu gibi hormonların gece boyunca yüksek kalmasına, dolayısıyla sabah yorgun, asabi ve bitkin kalkmaya yol açabiliyor. Bu hormonlar insüline karşı direnç de yaratıyor ve damar sertliğinden şişmanlığa kadar birçok istenmeyen duruma zemin hazırlıyor. Hem uyku kalitesindeki bozukluk hem de aşırı strese bağlı olarak kortizon hormonundaki yükselmenin beyindeki mutluluk hormonu olarak bilinen serotonini baskılaması, üzüntüsünü yemekle bastırmaya çalışan insanlarda görülen çabuk acıkma ve tatlı gıdalara düşkünlükte rol oynayabiliyor. Melatonin adlı karanlık ortamda uyurken salgılanan bir diğer hormonun da serotonin düzeyleriyle ilişkili olabileceği gösteriyor. [ Burada mutlu olmazsak ne olabilir örneğinden gidildi ve sonuç olarak mutluluğun sağlık açısından da iyi yönde etkili olduğu gösterildi. Kısacası sağlıklı olmak için mutlu olmalıyız. (Azıcık hüzün iyidir ama dozunu aşmamak gerek)] 

– Neden mutlu olmalıyız?

– Okulda ‘büyüyünce ne olmak istiyorsun?’ diye sordular. Ben de ‘mutlu’ yazdım. Bana ‘ödevi anlamamışsın’ dediler, ben de onlara ‘siz hayatı anlamamışsınız’ dedim.

Son olarak Ömer Hayyam’ın mutluluk ile ilgili görüşüne bakalım.

MUTLU KİŞİ

Aşk kitabını evirdim, çevirdim,
Bir adam konuştu kitabın içinden;
Yüreği yana yana bir adam:

‘Kimdir mutlu kişi, bilir misin?

Bir karısı olacak, ay gibi güzel,
Bir gecesi sürecek yıl kadar uzun…

Kaynakça

hayyam, ö. (tarih yok). www.antoloji.com. antolojı: https://www.antoloji.com/mutlu-kisi-siiri/ adresinden alındı

insel, d. h. (tarih yok). ww.milliyet.com.tr. milliyet: https://www.milliyet.com.tr/cadde/dr-hasan-insel/mutluluk-ve-cesitli-hormonlar-1392416 adresinden alındı

Daha Fazla Göster

Abdurahman Kudaynetov

‘’Ateşli bir ruhla doğdum ben, Severim birlikte olmayı dostlarla; Ve geçirmek zamanı hızla, Şişenin arkasında bazen.’’

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu