FARKINDALIK

5 ARALIK KADIN HAKLARI GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!

5 Aralık 1934 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkı verildi. O günden itibaren Türkiye’de her yıl 5 Aralık günü, Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başlandı. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada kadınların ikinci sınıf insan olarak görüldüğü bir dönemde Atatürk’ün kadınlara verdiği değeri gözler önüne seren bu davranış, toplumda da kadının değerini yüceltti.

Kadınlarına seçme ve seçilme hakkını vermiş ilk ülkelerden biri olan Türkiye, o dönemlerde henüz seçme ve seçilme hakkına sahip olamayan kadınların imrendiği bir ülkeydi. Hatta kadınlarımız kıskanılır, Türk kadınları hakkında posterler, karikatürler hazırlanırdı.

HABER BÜLTENİ
İstanbul, Türkiye – Türk tarihinde ilk kez kadınlar bu hafta yapılacak olan genel seçimde oy kullanacak ve kamu görevine aday olacak.

Bu karikatür, Arthur George Racey tarafından çizilmiş ve Kanada’da Montreal Daily Star isimli gazetede yayınlanmıştır.

Geçmişte dahi durum böyle iken günümüze bakıldığında kadınların; aynı mesleği yapan erkeklerden düşük maaş alması, ev içi emeğinin yok sayılması, çeşitli meslek dallarında yer alamaması, ebeveyn olduğunda adaletsiz sorumluluk paylaşımına zorlanması, küçücük çocukların bile ağızlarına sakız olan küfürlerin cinsiyetçiliğine maruz kalması, toplumdaki kadın düşmanı yaklaşımların doğurduğu psikolojik, sözlü ve fiziksel şiddete uğraması, yazılı olmasa da eşitsizliği normalleştirmiş toplumun süregelen baskısı (ve daha birçok mesele) şu an savaş verdiğimiz konular arasında bulunuyor. Kadın cinayetlerinin sayısı her geçen gün artarken ve bu cinayetlere ses çıkarmak her geçen gün zorlaşırken, yaşama hakkımızı ihlal edenlerin ceza almaması bir yana dursun, uygulanması gereken koruma kanunlarının da kaldırıldığı bir düzende hayatta kalmaya çalışıyoruz.

Bizler, kadınlar olarak, her dışarı çıkarken, sokakta her tek başımıza yürürken, her kıyafet seçerken, her ilişkiye başlarken, her yeni işe girerken yani kısaca sosyal yaşamımızda hangi şartlar altında olursa olsun haklarımızdan feragat etmemeliyiz. Kadınlar olarak haklarımızı bile kazanmamız gerekmişken, onlara sahip çıkmak birincil görevimizdir. Ancak bu yalnızca bir kadının değil her insanın görevidir.

Kadın hakları günü çok değerli Atatürk’ün ülkemiz kadınlarına bırakmış olduğu bir hediyedir. Dileriz ki zamanında diğer ülkelerdeki kadınların imrendiği Türk kadınları olarak, şimdilerde de haklarını sorunsuzca yaşadığı ve yalnız kadın hakları gününde değil her gün kendi hakları olduğunun bilindiği günlere tekrardan erişiriz.

YAZARLAR:
GÜTBAT Sosyal Farkındalık Ekibi: Zeynep Sena GÖKDENİZ & Nihal NARI


KAYNAKÇA:
https://teyit.org/kanada-da-turkiyedeki-kadinlarin-secme-secilme-hakkiyla-ilgili-karikaturyayinlandigi-iddiasi

https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.milliyet.com.tr%2Fgundem%2Fdunya
-kadin-haklari-gunu-nedir-dunya-kadin-haklari-gunu-mesajlari-ve sozleri6094178&psig=AOvVaw3mmSZ56Uh6zNjCHf7-u1h-
&ust=1638733147863000&source=images&cd=vfe&ved=0CAsQjRxqFwoTCOD7no_zyvQCFQAAAAAd
AAAAABAK

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu