FARKINDALIK

Yeşilay Haftası Kutlu Olsun!

Yeşilay haftası her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanır. Bunun sebebi, Yeşilay’ın 5 Mart 1920 tarihinde yani mart ayının ilk haftası kurulmuş olmasıdır. Yeşilay Haftası’nda sigaranın, alkolün, uyuşturucuların topluma, aileye ve bireye zararlarına dikkat çekilir. Bu şekilde toplum bu konuda bilinçlendirilmeye çalışılır.

Yeşilay Haftası, kurulduğu yıldan itibaren kadar dönemin Yeşilay başkanı Dr. Şükrü Hazım Tiner’in gayretiyle “Yeşil gün” ve “Yeşilay günü” olarak çeşitli tarihlerde kutlanmıştır. 1960 yılından itibaren “Yeşilay Haftası” adını alarak günümüze kadar devam etmiştir. 1959 yılında Millî Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvurunun kabul edilmesiyle, 1-7 Mart günlerinin tüm okullarda Yeşilay Haftası olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Dönemin Millî Eğitim Bakanının imzasıyla il valiliklerine gönderilen yazıya göre, her çeşit ve derecedeki okullarda Yeşilay Haftası’nın anlam ve amacının öğrencilere anlatılması için gerekli ders içi ve ders dışı faaliyetlerin verilmesi tavsiye edilmiştir.

Peki Yeşilay Cemiyeti kimdir? Yeşilay, I.Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında işgal güçlerinin toplumumuzda alkol ve uyuşturucu maddeleri yaygınlaştırmasını ve işgale karşı mücadele ruhunun yıkılmasını önlemek amacıyla dönemin Şeyhülislam’ı İbrahim Haydarizade’nin himayesinde, Dr. Mazhar Osman Uzman ve arkadaşları tarafından Sultan Vahdeddin’in izniyle 5 Mart 1920’de İstanbul’da “Hilal-i Ahdar” adıyla kurulmuştur. “Hilal-i Ahdar” ismi daha sonra “Yeşil Hilal” ve sonra “Yeşilay” olarak değiştirilmiş, 1934 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün cumhurbaşkanlığı ve İsmet İnönü’nün başbakanlığında, Bakanlar Kurulu kararıyla Yeşilay’a “kamuya yararlı dernek statüsü” verilmiştir.

Kuruluşundan günümüze kadar bağımlılık türleri arttıkça Yeşilay’ın da tüzüğünde çalışma alanları çeşitlenmiş, alkolden sonra sigara, uyuşturucu madde, kumar ve yakın tarihte teknoloji bağımlılığı Yeşilay’ın mücadele alanına dahil olmuştur. Yeşilay’ın amacı yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıkların yanı sıra kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek ve milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmektir.

Cemiyet, bu çerçevede bağımlılıklarla mücadele etmek üzere, toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirir; insanın onur ve saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda desteğe muhtaç insanlara yardım eder; toplumun bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunur. Bu amaçla dünyanın çeşitli örgütleriyle de işbirliği yapmış ve hala yapmaktadır.

Yeşilay’ın temel değerleri şunlardır:

  • İnsan onuru için bağımlılıklarla mücadele etmek
  • Ayrım gözetmemek
  • Bağımsızlık
  • Hayır Kurumu niteliği
  • Halk Sağlığı Kuruluşu niteliği
  • Bilimsellik
  • Küresellik          
  • Toplumsallık

Aynı zamanda Yeşilay bir çok proje oluşturmakta ve aktif olarak çocuk dergisi, Yeşilay dergisi, gazeteler ve kitaplar çıkartmaktadır. Bu Yeşilay haftasında pandemi nedeniyle herhangi bir saha etkinliği yapmayacak olsa da önceki senelerde bağımlılık üzerine çokça çalışma yapılmaktaydı. Bu sene Yeşilay haftasında #YeşilayHepBenimle etiketiyle Yeşilaya katılabilir, kendi gücünüzle de herhangi bir bağımlılığınızdan kurtulmak adına bir adım atabilirsiniz!

Yazar: GÜTBAT Sosyal Farkındalık ekibinden Nihal NARI

Kaynakça:
https://www.yesilay.org.tr/tr/

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu