FARKINDALIK

1 Aralık Dünya AIDS Günü

HIV enfeksiyonuna yönelik etkin antiretroviral ilaçlara rağmen virüsün insan vücudundan tamamen yok edilmesi mümkün değildir. Günümüzde HIV enfeksiyonu, öncekilere göre kullanımı daha kolay ve yan etkileri daha az olan ilaçların birlikte kullanımı sonucunda ölümcül hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir tür kronik hastalığa dönüşmüştür.

   Dünya AIDS Günü, 1988 yılında Dünya Sağlık Örgütü tarafından 1 Aralık günü olarak kabul edilmiştir. Bu gün HIV’in yayılmasına karşın bilincin yükseltilmesi amacına adanmıştır. Bir diğer amacı ise bu hastalıktan yaşamını yitirenleri anmaktır.

   Dünya AIDS günü, 2022 yılında DSÖ tarafından “United to Equalize against AIDS” yani “AIDS’e Karşı Eşitlenmek için Birleştik” temasıyla Cenevre’de bir toplantı düzenleniyor.. DSÖ, küresel liderleri ve vatandaşları, AIDS’i sona erdirmeyi engelleyen eşitsizlikleri cesurca ele almaya çağırıyor. Tüm insanlar için temel HIV hizmetlerine erişimin eşitlenmesi için bir çağrı yapıyor.

HIV Testi

   Kanda HIV’in tespit edilebilmesi için şüpheli temas/korunmasız cinsel ilişkinin üzerinden belli bir süre geçmesi gerekir. Buna pencere dönemi denir. Dördüncü nesil antikor ve antijen (Ag/Ab) kombinasyon testlerinin şüpheli temas/korunmasız cinsel ilişki sonrası 28. günde %95 oranında doğru sonuç verdiği kabul edilir ancak kesin sonuç için 90. günün beklenmesi önerilmektedir. Çünkü 90 gün öncesi pencere döneminde yapılan testlerde yalancı negatiflik söz konusu olabilmektedir.

   Tek eşli ve çok eşli olunmasından bağımsız, korunmasız cinsel ilişki deneyiminiz varsa şüpheli temastan sonra uygun tarihlerde veya düzenli olarak 6 ayda bir test yaptırılması öneriliyor.

  B=B: Geçtiğimiz yıllarda yapılan partner araştırmalarının sonuçları HIV tedavisi ile enfeksiyonu kontrol altına almanın virüsün partnerler arasında geçişi durdurduğunu göstermektedir. Tüm dünyada Belirlenemeyen = Bulaşmayan (U=U: Undetectable = Untransmittable) olarak tanımlanan bu bilgiyi en kısa şekilde tedavi alan kişilerin cinsel partnerlerine kondomsuz ilişkide bile HIV aktarmadıkları şeklinde açıklayabiliriz. Ancak unutulmamalıdır ki, ilaçlar sayesinde HIV aktarımı söz konusu olmasa da korunmasız cinsel ilişki ile istenmeyen gebelik riski dahil diğer cinsel yolla aktarılan enfeksiyon riskleri de mevcuttur. Kondom kullanımı sizi ve cinsel partner(ler)inizi istenmeyen gebelikten ve çok sayıda cinsel yolla aktarılan enfeksiyondan korur.

   İnsanlığın hayatına resmen girdiği ilk günden bu yana bitmeyen bir dedikodu, ön yargı ve damgalama kaynağı olan HIV’e dair en ciddi problemlerden biri de safsatalar ve bilimsel kanıtları yok sayan yanlış bilgilerdir. Toplumdaki HIV ile ilgili yanlış ve eksik bilgiler, HIV ile yaşayan kişilere iş yerlerinde, okullarında, sağlık hizmeti alımında ve yaşam alanlarında damgalanmalarına ve ayrımcılığa maruz bırakılmalarına sebep olmaktadır. HIV ile ilgili damgalama ve ayrımcılık HIV ile yaşayan insanların sağlık durumu, sosyal ve psikolojik iyiliği açısından ciddi olumsuz sonuçları olan önemli bir sorundur.

   Gelin HIV enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgileri öğrenelim:

  1. HIV ilaç tedavisi vücuttaki virüsü tamamen kontrol altına alır ve B (belirlenemeyen) seviyeye baskılayarak bulaştırılmasını engeller.

Son yıllarda artan bir hızla devam eden çalışmalar ve Belirlenemeyen eşittir Bulaştırmayan gibi HIV’i tamamen baskı altına alan ve HIV taşıyıcısı bireylere de hiç kimseye virüs bulaştırma kaygısı olmadan HIV taşımayan bireylerle aynı şartlarda, sağlıklı ve uzun bir ömür imkânı sunan ilaç seçenekleri var. Tüm bu ilaçlar sayesinde virüsü kimseye bulaştırmadan sağlıklı ve uzun bir ömür sürdürmek, çalışmak, HIV taşımayan çocuk sahibi olmak mümkün. Ve ülkemizde bu HIV tedavisi ilaçları tamamen ücretsiz ve erişilebilir durumda.

  • HIV gündelik temaslarla, sosyal ilişkilerle bulaşmaz.

HIV aynı ortamda bulunmak, dokunmak, sarılmak, tabak çanak paylaşmak, öpüşmek gibi gündelik temaslar ve sosyal ilişkilerle bulaşmaz.

  • HIV herkesi etkileyebilir, herkes HIV ile enfekte olabilir.

Ne yazık ki bazı insanlar HIV’in sadece belli gruplarda görülen bir hastalık olduğunu, dolayısıyla kendi sorunları olmadığını düşünüyor. HIV dil, din, milliyet, cinsiyet vb. ayırt etmeden tüm insanları etkileyebilir ve HIV’in sadece belli grupların sorunu, sadece belli gruplar için tehdit olduğu bilgisi yanlıştır. Bu yanlış bilgi sadece damgalama ve ötekileştirmeye sebep olduğu için değil, aynı zamanda HIV konusunda tedbirli davranmama eğilimini beslediği için de tehlikelidir.

  • HIV pozitif bireyler tamamen sağlıklı ve uzun bir ömür sürebilirler.
  • HIV’den korunmak zor değildir ve HIV’den korunmanın birçok farklı yolu vardır.

   HIV gibi toplumda tabulaşmış bir sorunla mücadele ederken özellikle hekimler ve hekim adayları olarak tek sorumluluğumuz kendimizi korumak değildir. HIV ile yaşayan kişilere saygı duymamız, onları desteklememiz ve toplumsal bilinci arttırmaya yönelik çalışmalarımız çok önemlidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu